Skořice pravá
Skořice je sušená kůra skořicovníku. Existují stovky druhů skořicovníku, ale nejznámější jsou skořicovník čínský (lat. Cinnamomum cassia) a skořicovník ceylonský (lat. Cinnamomum zeylanicum, též Cinnamomum verum), pocházející ze Sri Lanky.
Skořici ze skořicovníku ceylonského se také říká skořice pravá. Je považovaná za nejkvalitnější díky její charakteristické silné vůni a výrazné sladké chuti, postrádající jakoukoliv hořkost, nebo trpkost typickou pro jiné skořice. Oproti skořici čínské obsahuje až 1200× méně kumarinu (látka používaná ve farmacii a kosmetice, obsažená je např. i ve vanilce, levanduli a heřmánku), který ve vyšších koncentracích může být zdraví škodlivý.
Skořice pravá se na Sri Lance třídí podle několika kritérií jako jsou zbarvení, obsah vlhkosti apod. do několika skupin a podskupin:
- Alba — je nejkvalitnější skořice dostupná na trhu. Sestává z nejjemnější a nejtenčí vnitřní kůry skořicovníku pravého. Alba má mimořádně jemnou a delikátní sladkou chuť, výraznou vůni a zlatohnědý odstín. Průměr svitku kůry je 6—7mm.
- Continental (C5 Extra Special, C5 Special, C4) — světle žluté zbarvení, sladká chuť, ale i vetší průměr svitku kůry (až 14mm).
- Mexican (M5, M4) — zlatohnědé až červené zbarvení, hrubší textura, průměr svitku kůry až 18mm.
- Hamburg (H1, H2) — zlatožluté zbarvení, průměr svitku kůry až 25mm.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.